مکمل و ویتامین ایرانی به درد نخور است؟


به گفته این پزشک همین حالا هم بسیاری از بیماران در حالی به ما مراجعه می‌کنند که میزان ب12در بدن آنها زیاد است و به‌اصطلاح دچار مسمومیت شده‌اند.

مکمل و ویتامینمکمل و ویتامین

کرونا مصرف را افزایش داد
رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی به افزایش مصرف مکمل‌ها و ویتامین‌ها پس از پاندمی کرونا اشاره می‌کند و می‌گوید: حتی در همان روزهایی که هنوز پایان پاندمی اعلام نشده بود، ما بیماران بسیاری داشتیم که با مسمومیت ناشی از افزایش مصرف ویتامین‌ها مراجعه می‌کردند. آنها مقدار زیادی ویتامین دی و سی مصرف کرده بودند.

البته به گفته خسرونیا، اکثر ایرانیان کمبود ویتامین دی دارند، اما همین حالا هم تعداد بیمارانی که با عوارض افزایش مصرف این ویتامین به ما مراجعه می‌کنند هم زیاد است؛ عوارضی ازجمله استفراغ، حالت تهوع، یبوست و معده درد، خستگی، سرگیجه، توهم و گیجی، از دست دادن اشتها و عوارض شدیدتری مانند سنگ کلیه، آسیب کلیه و حتی نارسایی کلیه، فشار خون بالا و ضربان قلب غیرطبیعی.

او ادامه می‌دهد: برخی مردم به بهانه صرفه‌جویی در هزینه‌های آزمایش و ویزیت، خودسرانه اقدام به مصرف ویتامین‌ها و مکمل‌ها می‌کنند که می‌تواند هزینه‌های بیشتری را به آنها تحمل کند و در نهایت مجبور می‌شوند پول بیشتری را برای درمان‌های بعدی بپردازند. مصرف بی‌رویه و خودسرانه ویتامین دی، ویتامین سی و ب‌کمپلکس باعث ناراحتی‌های دستگاه گوارش، بیماری‌های کبد مثل کبد چرب و بیماری‌های کلیه ازجمله سنگ کلیه می‌شود و حتی می‌تواند به مسمومیت فرد منجر شود. حتی مصرف داروهای مکمل برای جلوگیری از ریزش مو و مشکلات پوستی هم نباید خودسرانه صورت بگیرد.

مکمل توصیه‌ای نخورید
این پزشک با تاکید بر این که برخی داروها اوتی‌سی و نیازمند نسخه پزشک نیستند، عنوان می‌کند: نکته قابل ذکر این است که فرد از کجا می‌داند چه میزان از این دارو را باید مصرف کند که دچار مسمومیت نشود؟ این در حالی است که نسخه یکسان برای همه گروه‌های سنی برای مصرف ویتامین‌ها و مکمل‌ها علمی نیست و درواقع وضعیت بدنی فرد 70ساله با افراد جوان‌تر متفاوت است.

خسرونیا به وجود هورمون در برخی ویتامین‌ها و مکمل‌ها اشاره می‌کند و می‌گوید: مصرف‌ این محصولات برای سالمندان منجر به بروز عوارض است و بهتر است از همان دوران جوانی و میانسالی کمبود ویتامین‌ها در بدن از طریق موادغذایی سالم برطرف شود. با مصرف غذاهای سالم، مواد پروتئینی و ویتامین‌ها به بدن‌ می‌رسند و نیازی به مصرف مکمل‌ها نیست. در هیچ جای دنیا هم چنین چیزی رایج نیست، اما در کشور ما مقدار زیادی از بودجه خانواده و دولت صرف خرید این محصولات می‌شود که مصرف‌شان هیچ ضرورتی ندارد.
البته به‌دلیل گرانی موادغذایی بسیاری از این مواد از سفره ایرانی‌ها حذف شده و پزشکان مجبور می‌شوند که آهن و املاح دیگری را به‌عنوان قرص تجویز کنند.

او درباره عوارض مصرف بیش از حد محصولات خوراکی تحت عنوان دارو هم بیان می‌کند: تمامی آنها می‌توانند سبب ناراحتی‌های کبدی، کم‌خونی، کلیوی و… شود. برخی از داروها هم سرطان‌زا هستند و نباید مصرف بالا داشته باشند. این در حالی است که در بسیاری از کشورها، بدون نسخه پزشک، دارو به بیماران نمی‌دهند، اما این مسئله در ایران مرسوم است و شامل ویتامین‌ها و مکمل‌ها هم می‌شود. عجیب است که برخی افراد قوطی‌های ۱۰۰تایی مکمل را مثل نقل و نبات می‌خورند؛ بدون اینکه از عوارض‌شان مطلع باشند. آمارها il نشان می‌دهد که ایران نسبت به جمعیتش بیشترین مصرف آنتی‌بیوتیک و مسکن را در دنیا دارد که این مضر است. بیشتر هم افراد مسن با این مسئله مواجه هستند.